Pojęcie nadziei w różnych koncepcjach psychologicznych - Małkiewicz, Monika M. (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2019)
Celem niniejszego artykułu jest dokonanie przeglądu najważniejszych koncepcji nadzieioraz uporządkowanie ich ze względu na podobieństwa i różnice, a także zwrócenie uwagi nakonsekwencje wynikające z przyjętych sposobów definiowania tego pojęcia. W artykule zostałazaproponowana klasyfikacja, które wyróżnia trzy grupy podejść do nadziei: pierwsza grupa zawierakoncepcje, które wyjaśniają funkcje nadziei, ale nie określają jednoznacznie jej istoty, druga mieścikoncepcje definiujące nadzieję jako względnie stałą cechę osobową jednostki, jej dyspozycję lub zbiórprzekonań, zaś trzecia koncepcje traktujące nadzieję jako stan afektywny, emocję, bądź uczucie.Zaproponowana w niniejszym artykule klasyfikacja ma na celu wprowadzenie pewnego porządku,ułatwiającego czytelnikowi zapoznanie się z różnymi psychologicznymi koncepcjami nadziei.Zamieszczony podział wskazuje również na przebieg zmian w samym sposobie myślenia o pojęciunadziei, które miały i nadal mają miejsce w dziedzinie psychologii. Dodatkowym zadaniem, jakiepostawiono sobie w bieżącym artykule, jest wzbudzenie refleksji nad kwestiami, które należy podjąćpodczas dalszych prac nad definiowaniem nadziei w psychologii.