Myśl Karola Wojtyły a postawa twórcza Henryka Mikołaja Góreckiego - Sołtysik, Michał (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2019)
Celem artykułu jest próba ukazania obecności myśli Karola Wojtyły w postawie twórczej Henryka Mikołaja Góreckiego na podstawie wypowiedzi katowickiego kompozytora oraz lektur, które były dla autora Beatus vir źródłem inspiracji. Pierwsza część tekstu jest omówieniem podarowanej śląskiemu artyście książki z przemówieniami Jana Pawła II o relacji między wiarą a kulturą; lektura ta stała się dla Góreckiego „podręcznikiem”, ewokującym pytania o rolę, istotę i znaczenie sztuki. W kolejnej części niniejszego tekstu została omówiona cytowana przez kompozytora homilia o religijnym wymiarze sztuki, która według artysty jest doskonała do osobistej refleksji. Trzecia część artykułu jest omówieniem papieskiego Listu do artystów, który w opinii kompozytora zawiera istotne wskazania dla twórców. Przez pryzmat lektur i wypowiedzi Góreckiego ukazuje się wyraźny wpływ myśli Wojtyły na kształtowanie się artystycznej postawy kompozytora. Dorobek Jana Pawła II jest na tyle ważny dla Góreckiego, że odczytuje on zawarte w lekturach stwierdzenia jako istotne myśli nie tylko do autorefleksji i własnej twórczości, lecz jako aktualne dla całej kultury i sztuki.Słowa kluczowe: autorefleksja artysty, kompozytor a filozof, postawa twórcza, sztuka i religia.