Funkcje sztuki wizualnej jako elementu kultury i społeczeństwa w perspektywie psychologicznej - Jastrzębska, Justyna (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2019)
Sztuka towarzyszy ludziom od zarania dziejów. Począwszy od malowideł naskalnych – przez następne stulecia – aż po dzieła współczesne, dziedzina ta jest nieodłącznym elementem kultury. Zagadnienie sztuki i jej tworzenia w kontekście społecznej i kulturowej działalności człowieka pojawiało się już w tekstach starożytnych filozofów. Znaczące zmiany można zaobserwować w obszarze sztuk wizualnych w różnych okresach historycznych. Sztuka jest określana jako zwierciadło procesów społecznych. W literaturze podkreśla się, że może ona wpływać na ich występowanie i przebieg.Rola sztuki w rozwoju kultury jest wielopłaszczyznowa. Literatura przedmiotu opisuje próby zrozumienia tego związku. W artykule przedstawiono znaczenie sztuki w kontekście rozwoju kultury i społeczeństwa z perspektywy psychologicznej. Zaproponowano również kategoryzację funkcji sztuki w kontekście funkcjonowania psychicznego i społecznego człowieka, odnosząc się do takich aspektów, jak m.in. komunikacja między twórcą a odbiorcami, prezentacja stanów emocjonalnych, możliwość społecznej oraz religijnej identyfikacji z grupami społecznymi oraz zastosowanie sztuki jako formy działań terapeutycznych.Słowa kluczowe: zmiany społeczne, kultura, społeczeństwo, psychologia sztuki.