Miejsce muzykoterapii w nauce i praktyce terapeutycznej - Witusik, Andrzej; Pietras, Tadeusz (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2019)
Muzykoterapia odgrywa coraz większą rolę w leczeniu zaburzeń psychicznych i somatycznych. W artykule omówiono podwójne znaczenie terminu muzykoterapia przez który rozumie się aktywność terapeutyczną z udziałem muzyki i naukę o wpływie muzyki na stan zdrowia psychicznego i somatycznego.Zwrócono uwagę na nieprecyzyjną granicę pojęcia muzykoterapia. Muzykoterapia jako nauka korzysta z zasobów psychologii, neuronauki, kognitywistki i nauk o sztuce. Muzykoterapia jako metoda lecznicza z kolei ma wiele elementów wspólnych z psychoterapią takich, jak setting, zjawisko przeniesienia, przeciwprzeniesienia, oporu czy kontraktu terapeutycznego. Zatem muzykoterapia jest względnie nową dziedziną wiedzy i praktyki budującą dopiero swoją tożsamość i swoje miejsce.Słowa kluczowe: muzykoterapia, muzykoterapia jako metoda terapeutyczna.