Fides et ratio: O ukrytych teoriach dotyczących zaburzeń odżywiania się - Bielecki, Jan; Rosińska, Paulina; Starzomska, Małgorzata (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2019)
Temat zaburzeń odżywiania wywołuje ogromne zainteresowanie nie tylko wśród naukowców i klinicystów, ale także wśród osób, które nie posiadają specjalistycznej wiedzy w tym zakresie. Warto dokonać oceny przekonań osób z populacji ogólnej (nie specjalistów) na temat chorób związanych z odżywianiem się. Celowe jest opisanie adekwatności tych przekonań do stanu wiedzy naukowej i tym samym próba odpowiedzi jako funkcjonują tzw. ukryte teorie, których głównym źródłem zdają się być media. Niniejszy artykuł zawiera przegląd badań dotyczących ukrytych teorii na temat zaburzeń odżywiania, przeprowadzonych na przestrzeni ostatnich 30 lat. Można wysunąć wniosek, że chociaż w wielu obszarach wiedza badanych na temat zaburzeń odżywiania jest dość duża i zazwyczaj zgodna z informacjami zamieszczonymi w podręcznikach diagnostycznych oraz z danymi klinicznymi, to jednak czasami jest ona niewystarczająca. Niektóre wyniki mogą napawać niepokojem, gdyż wskazują na nieadekwatność obiegowych opinii na temat zaburzeń odżywiania, a nawet na stygmatyzowanie chorych, w tym obciążanie ich odpowiedzialnością za chorobę, na którą cierpią. Warto poddać takie wyniki szczegółowej analizie celem zaproponowania takich oddziaływań, które zwiększą świadomość społeczną w kontekście chorób związanych z odżywianiem się.Słowa kluczowe: zaburzenia odżywiania, ukryte teorie, psycho-edukacja