W szkole ubogich rodzin – rozważania wokół pytania „Czego uczą nas ubogie rodziny” - Filipowicz, Marta (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2020)
Artykuł podejmuje rozważania dotyczące osobistej refleksji o. Józefa Wrzesińskiego będącej efektem wieloletniej pracy w środowisku osób bezdomnych, ubogich i doświadczających z tego powodu wykluczenia społecznego. Duchowny wyjaśnia, czego w czasie posługi duszpasterskiej prowadzonej w obozowisku dla bezdomnych nauczył się od zamieszkujących tam rodzin. Struktura niniejszego artykułu powstała w oparciu o następujące pytania badawcze: jak o. Wrzesiński definiował ubóstwo, w jaki sposób osoba uboga może być rozumiana jako obraz Jezusa Chrystusa, czym jest wiedza pochodząca od ubogich.