Poczucie więzi ze współmałżonkiem a poziom stresu i wypalenie się sił psychicznych u rodziców dzieci z autyzmem - Greszta, Elżbieta; Ryś, Maria; Trębicka, Paulina; Hoffer-Buczkowska, Lidia (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2020)
W niniejszym artykule zaprezentowano wyniki badań, których celem było sprawdzenie, czy istnieje związek między poziomem poczucia więzi ze współmałżonkiem a stresem rodzicielskim u rodziców dzieci cierpiących na autyzm oraz ich zespołem wypalania się sił psychicznych. Autyzm jest całościowym zaburzeniem rozwoju o znacznym nasileniu dysfunkcji, dotyczących wielu obszarów funkcjonowania psychicznego dziecka. Zaburzenia autystyczne charakteryzują się upośledzeniem zdolności uczestniczenia w relacjach międzyludzkich, opóźnieniem lub brakiem rozwoju komunikacji werbalnej i niewerbalnej. Stąd wychowywanie dziecka z autyzmem jest poważnym wyzwaniem dla rodziców. Badania 42 rodziców wychowujących dziecko ze zdiagnozowanym autyzmem przeprowadzono Skalą Więzi Małżeńskiej Szopińskiego, Kwestionariuszem Zasobów i Stresu QRS Holroyda oraz Skalą Wypalenia Sił Rodziców Hoffer. Wyniki badań wskazują, że silna więź między małżonkami może buforować wpływ stresujących czynników, związanych z opieką nad dzieckiem z autyzmem. Z badań wynika, że współdziałanie może stać się najważniejszym czynnikiem konstytuującym więź małżeńską, niwelującym źródła stresu, obniżającym jego poziom. Badania wskazują na to, że poziom przeżywanego stresu rodzicielskiego ma związek z wypaleniem się sił psychicznych rodziców, co oznacza, że zbyt silny stres może prowadzić do poważnych konsekwencji w postaci wypalenia.