Młodzi w Polsce o przyszłej rodzinie w kontekście realnego spełnienia - Kamilewicz, Danuta (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2020)
STRESZCZENIE: Zachodzące zmiany w rodzinie wschodnio i środkowoeuropejskiej, które rozpoczęły się na początku lat 90. ubiegłego wieku, charakteryzują intensywne przemiany w sposobach organizowania, postrzegania, doświadczania otaczającej człowieka rzeczywistości, jak również w życiu rodzinnym, które rozpatruje się w kontekście społeczno-cywilizacyjnym i wspólnotowym. Młodzi mieszkańcy Polski są nadal mocno przywiązani do tradycji, chociaż, jak wskazują wyniki badań, w świadomości i planach przyszłościowych są „obecne” wszystkie modele rodziny: tradycyjna, nowoczesna i ponowoczesna. Rodzina stanowi dla nich wspólnotę mającą sprecyzowaną wizję współpracy, wzajemnego zaufania, miłości, ale również poczucia wolności i afirmacji autonomii. Charakteryzujące współczesność przemiany w różnych dziedzinach życia, przewartościowanie sposobów organizowania, postrzegania i doświadczania otaczającej rzeczywistości nie zmieniły w Polsce radykalnie poglądów młodych ludzi na temat rodziny. Świadomość jednostki, jej uczestnictwo w ekwiwalentnych wobec rodziny strukturach społecznych, wpływy i kręgi społeczne, instytucje, a także inne niestrukturalne sieci relacji międzyludzkich będą decydować o przyszłości rodziny i planach młodych mieszkających w Polsce w kwestii zawierania związków małżeńskich i posiadania potomstwa. W dużej mierze zależne to będzie od samych jednostek, ale też od postrzegania i akceptacji otoczenia, zachowania społeczeństwa oraz dobrych, rzetelnych rządów państwowych.