Wola sensu w biegu życia: wykorzystanie logoteorii w wyjaśnianiu i prewencji samobójstw, cz. 2. - Ruczaj, Joanna (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2020)
Cel pracy: Celem artykułu jest próba opisu doświadczenia poczucia sensu w biegu życia. Zadaniem podejmowanej analizy wypowiedzi osób badanych jest poznanie priorytetów (potrzeb i wartości), których realizacja jest kluczowa dla doświadczenia poczucia sensu. Materiał i metody badawcze: W pracy przedstawione zostają wyniki badania doświadczenia sensu przeprowadzonego w grupie 115 osób w wieku od 2 do 87 lat. Podczas zbierania danych została wykorzystana ankieta, dla której inspiracją był film Krzysztofa Kieślowskiego „Gadające głowy”. Analiza jakościowa zebranych materiałów została dokonana poprzez odwołanie do logoteorii Viktora Emila Frankla. Wyniki: Podczas interpretacji wyników wskazana zostaje zmienność doświadczenia poczucia sensu w biegu życia oraz ukazany związek posiadanego obrazu siebie, reprezentowanego systemu wartości i subiektywnego poczucia sensu. Wnioski: Wnioski z badania są interpretowane w odniesieniu do doświadczenia osób o skłonnościach samobójczych, zgodnie z poczynionym na wstępie założeniem, że poznanie motywacji do życia osób posiadających poczucie sensu swojej egzystencji, umożliwia dostrzeżenie braków istotnych dla osób, które doświadczają myśli samobójczych.