Wybrane zagadnienia promocji i percepcji designu w okresie pandemii COVID-19 - Wiśnicka, Anna (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2020)
Pandemia COVID-19 stała się czasem licznych wyzwań i gwałtownych zmian cywilizacyjnych. Niepośledni udział w walce o ochronę zdrowia miał również sektor projektowo-inżynieryjny. Design w okresie pandemii to jednak nie tylko projekty o charakterze medycznym, ale również przedmioty codziennego użytku, skoncentrowane na retoryce tworzenia przestrzeni życiowej w warunkach izolacji. Do wyzwań wzorniczych należą też projekty umożliwiające powrót do przedpandemicznego funkcjonowania z zachowaniem wszelkich możliwych środków bezpieczeństwa. Warto dodać, że wszystkim działaniom towarzyszy narracja w mediach, prasie i na portalach społecznościowych, która determinuje sposób postrzegania designu oraz warunkuje jego rolę społeczną w konkretnym okresie czasu. Niniejszy tekst podejmuje próbę wieloaspektowej analizy zjawiska jakim jest obecność designu w okresie pandemii roku 2020 zarówno w kontekście powstających projektów i ich innowacyjności, jak również percepcji wzornictwa w mediach i mnogości sposobów jego prezentacji.