Jakość życia, deficyty funkcji poznawczych i depresja w chorobie Parkinsona - Kupryjaniuk, Anna; Sobstyl, Michał; Pietras, Tadeusz (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2020)
W artykule została podjęta kwestia wpływu depresji, deficytów funkcji poznawczych oraz innych czynników intra- i inter-psychicznych w chorobie Parkinsona (Parkinson’s disease, PD). Ponadto praca zawiera informacje dotyczące objawów charakterystycznych w PD, między innymi osiowych objawów ruchowych. Omówiono obraz kliniczny łagodnych zaburzeń poznawczych w PD (mild cognitive impairment in Parkinson’s disease, PD-MCI) oraz otępienia w PD (Parkinson’s disease dementia, PD-D). Ponadto przedstawiono różne formy działania (między innymi psychoterapię i rehabilitację funkcji poznawczych), które mogą mieć znaczący wpływ na poprawę jakości życia pacjentów z PD.