Dialog w myśli Karola Wojtyły – polska perspektywa - Żukowska-Gardzińska, Dominika (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2020)
Karol Wojtyła, bardziej znany jako św. Jan Paweł II, był często nazywany papieżem dialogu. W licznych wystąpieniach podejmował tematy dialogu ekumenicznego, międzyreligijnego i międzykulturowego. Nigdzie jednak nie znaleziono miejsca, w którym opisałby metodologię dialogu i nie ma jednego spójnego dokumentu, w którym nakreśliłby, jak osiągnąć pokój poprzez dialog. Niemniej jednak wiele tekstów Wojtyły, popartych doświadczeniem jego życia, pozwala na przedstawienie hipotezy, która sugeruje możliwość znalezienia spójnej, choć pozornie nieoczywistej koncepcji tego zagadnienia w zbiorze jego rozważań i idei. Praca ta, będąca syntezą nauczania o dialogu, ma również swój praktyczny cel. Interesuje mnie, czy obecna w rozważaniach Karola Wojtyły koncepcja dialogu może być wykorzystana jako propozycja realizacji, która może zmienić relacje społeczne, a tym samym stać się jednym z kluczowych elementów innowacyjności, choć jeszcze nierozwiniętym. Badam możliwość uzasadnienia faktu, że nauki teologiczne, które są podstawą metody dialogu Karola Wojtyły, wnoszą własną wartość do rozwijających się kierunków innowacji.