Rodzina fundamentem trwałości społeczeństwa - Młyński, Józef (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2020)
Pierwszym podmiotem społeczeństwa i narodu jest człowiek, który do właściwego funkcjonowania w przestrzeni społecznej potrzebuje innych ludzi. Człowiek bowiem nie jest istotą samowystarczalną. Do egzystencji potrzebuje innych ludzi i instytucji funkcjonujących w społeczeństwie. Dlatego też jednostka realizująca swoje życie, subiektywne i obiektywne zadania w środowisku społecznym, zakłada rodzinę w sensie biologicznym i społecznym. W tym kontekście rodzina jawi się jako fundament trwałości społeczeństwa. Dokonując analizy rodziny jako fundamentu społeczeństwa należy podkreślić te czynniki, w których wyraża się jej podmiotowość w społeczeństwie. Do czynników tych zalicza się: wzrastanie do miłości, przekaz życia (prokreacja), wychowanie dzieci, przekaz kultury i tradycji. Dlatego też celem niniejszego artykułu jest analiza rodziny odpowiadającej za przyszłość jednostek żyjących w społeczeństwie i odpowiedź na pytanie: czy rzeczywiście rodzina pozostaje społeczno-kulturowym fundamentem społeczeństwa i zapewnia trwałość narodu.