Idea ochrony przyrody oraz edukacyjne implikacje rocznika pt. “Ochrona Przyrody” w II Rzeczypospolitej (1918-1939) - Wolter, Edyta (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2020)
Streszczenie: celem artykułu jest zaprezentowanie treści artykułów opublikowanych w roczniku „Ochrona Przyrody” dotyczących problematyki ochrony przyrody, wdrażania edukacji ekologicznej w polskich szkołach w okresie II Rzeczypospolitej (1918-1939). Podstawę źródłową (materiał pierwotny krytyki wewnętrznej) stanowi czasopismo „Ochrona Przyrody” za lata 1920-1937.