Biblijna koncepcja prawdy jako odpowiedź na zjawisko post-prawdy - Karpiński, Piotr; Karpiński, Piotr (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2018)
Obserwowane współcześnie zjawisko post-prawdy nie jest w pierwszej kolejności kryzysem racjonalności lecz zaufania do drugiego człowieka. Dlatego też odpowiedzią na post-prawdę nie może być ani klasyczna koncepcja prawdy, ani prawda w ujęciu nauk szczegółowych. Należy poszukać prawdy dialogicznej, otwierającej drogę ku drugiemu człowiekowi. Taką koncepcję prawdy zawiera Biblia, która za sprawą filozofii dialogu traktowana jest jako źródło poznania filozoficznego. Prawda w Biblii nie jest cechą bytu lub poznania, lecz wciela się w osobę, dzięki czemu nabiera praktycznego, mądrościowego charakteru. Poznawać prawdę według Biblii to zawierzyć wiarygodnemu świadkowi. Tylko w ten sposób odbudowuje się zaufanie, niezbędne by zbudować relację i poznać prawdę. Biblia pokazuje nam, że takie poznawanie prawdy skutkuje świętością, wolnością i miłością, która jest synonimem prawdy. Prawda w zaufaniu i miłości może być odpowiedzią na współczesne zjawisko post-prawdy.