Mk 16,9-20 jako świadectwo prawdy o zmartwychwstaniu Jezusa - Bartnicki, Roman (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2018)
Artykuł zawiera analizę literacką oraz egzegezę Dłuższego Zakończenia Ewangelii Marka (Mk 16,9-20). Dłuższe Zakończenie nie jest dziełem Marka, zostało dodane później. Mk 16,9-20 jest krótkim odzwierciedleniem tradycji wielkanocnej, późnej paraleli do 1 Kor 15,3-8, dokładniej uformowanej w Ewangeliach Łukasza, Mateusza i Jana. Treścią Dłuższego Zakończenia są najpierw trzy ukazania się Jezusa Zmartwychwstałego, trzecie ukazanie się dla Jedenastu połączone jest z nakazem głoszenia Ewangelii i przyrzeczeniem znaków. Następnie zamieszczona jest relacja o wniebowstąpieniu i intronizacji Pana Jezusa, oraz o misji uczniów dokonującej się przy wsparciu Pana. W Dłuższym Zakończeniu położony jest akcent na wiarę w odróżnieniu od niewiary. Główne przesłanie zawarte jest w zdaniu: Wierzący i ochrzczony będzie zbawiony, niewierzący będzie potępiony (Mk 16,16).