Prawdy objawione o Maryi na przykładzie nauczania Sługi Bożego ks. Franciszka Blachnickiego - Czekała, Michał Jan (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2018)
Ks. Franciszek Blachnicki, założyciel jednego z ruchów posoborowej odnowy Kościoła, Ruchu Światło – Życie, w wielu tekstach nawiązywał do osoby Maryi. W poniższym artykule treści te zostały podzielone według czterech dogmatów maryjnych: Boże Macierzyństwo, Dziewictwo, Niepokalane Poczęcie oraz Wniebowzięcie Maryi. Zestawiono je z realną wiedzą na temat dogmatów maryjnych u członków Ruchu Światło – Życie. Celem jej poznania przeprowadzono ankietę audytoryjną wśród grupy badawczej, w której było 147 osób w różnym wieku i pochodzących z różnych polskich miast. Wyniki zestawienia i badań umożliwiły skonstruowanie praktycznych wniosków do zastosowania w formacji maryjnej w Ruchu. Z przeprowadzonych badań wynika, że wielu oazowiczów zna główne założenia mariologii ks. Blachnickiego, codziennie modli się na różańcu, wykorzystując również modlitwę różańcową z dopowiedzeniami. Niewątpliwie należało by wzmocnić formację maryjną już od pierwszych lat przynależności do Ruchu. Większy nacisk należy położyć na wyjaśnienie podstaw maryjnych dogmatów, gdyż zdarza się, że nawet animatorzy nie potrafią krótko wyjaśnić niektórych z nich. Podczas formacji animatorów również należy zwrócić większą uwagę na zagadnienia maryjne oraz często wracać do modlitwy na różańcu stawiając Maryję za wzór oddania się w posłudze Bogu. W oazowych wspólnotach parafialnych warto też bardziej podkreślać rolę najważniejszych świąt maryjnych.