Miejsce prawdy w doświadczeniu Lasek - Placha , Józef (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2018)
Podczas odkrywania prawdy w otaczającej nas rzeczywistości czynimy to najczęściej, kierując się kluczem obiektywnego dociekania i opisywania jej z wykorzystaniem logicznego rozumowania. Tymczasem w przypadku zetknięcia się z Prawdą Absolutną, jaką jest Bóg, mamy do czynienia z relacją osobową: Boga w Trójcy Jedynego. Ta przedziwna i tajemnicza struktura osobowa Boga, jest jedynym w swoim rodzaju „doświadczeniem”, które sprawia, że Prawda – podparta wiarą – w Jej najwyższym wymiarze może stać się także naszym udziałem. Oczywiście o tyle, o ile otworzymy się na Nią, i sami – wspierani Bożą Łaską – staramy się Nią żyć. Przedstawione w artykule treści będą odwoływały się do doświadczeń działającego w Laskach pod Warszawą Towarzystwa Opieki nad Ociemniałymi. To ponad stuletnie doświadczenie Lasek w usiłowaniach życia pełnią Prawdy, która znajduje swoje ucieleśnienie w „Triuno” Matki Czackiej, pozwala mieć nadzieję, że mimo zetknięcia się z kumulacją cierpienia, związanego przede wszystkim z niepełnosprawnością wzrokową – a może właśnie dlatego – Prawda, w jej najpełniejszym wymiarze, nabiera szczególnego znaczenia, nadając naszemu życiu najgłębszy sens.