Piękno człowieka, którego ciałem jest tylko jedna komórka - Zajączkowska, Marzena (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2018)
Piękno ludzkiego ciała jest inspiracją dla ludzkiej kreatywności. Kształt ciała człowieka ulega zmianie wraz upływem życia człowieka. Celem niniejszego artykułu jest rozważenie ludzkiej intelektualnej percepcji piękna ciała poszczególnego człowieka już na pierwszym etapie rozwoju, gdy człowiek ten jest jeszcze zygotą (ootydą). Inspiracją dla przyjętego porządku rozważań są dzieła Tomasza z Akwinu. Uchwycenie piękna ciała człowieka na wczesnych etapach rozwoju człowieka może dostarczyć nowych argumentów szczególnie w refleksji nad nowymi procedurami medycznymi, np. nad technikami wspomaganego rozrodu (ART) i środkami farmaceutycznymi wpływającymi na płodność. Intelekt pozwala na poznanie piękna ciała człowieka nawet, gdy ciało to składa się tylko z jednej komórki; intelekt nasz stawia na równi człowieka w stadium ootydy z innymi przedstawicielami gatunku H. sapiens, którzy są w różnym wieku. Akwinata nazywa to eaquiparantia. Równość ta wynika z doskonałości formy substancjalnej i własnego esse człowieka-embrionu (nawet ootydy), ponieważ posiada on je od chwili animacji (animatio), która zachodzi w pierwszej komórce jego ciała.