Możliwości dochodzenia do prawdy poprzez zastosowanie badań poligraficznych - Kieżel, Przemysław; Woźniak, Waldemar (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2018)
Badania poligraficzne są znane i stosowane przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, ale także w innych krajach, w tym również w Polsce. Badania poligraficzne, które służą odkrywaniu tego, czy dana osoba mówi prawdę, czy nie, mogą wskazać w dużym stopniu na nieszczerość danej osoby, albo też ukazać jej niewinność. Polskie Towarzystwo Badań Poligraficznych dba o wdrażanie wysokich standardów dotyczących tych badań. W badaniach poligraficznych istotne znaczenie mają podstawy teoretyczne odnoszące się np. do działania autonomicznego układu nerwowego, ale także wypracowane odpowiednie techniki badawcze oraz systemy oceny wyników badań. W Polsce obecnie badania te często są wykorzystywane w niektórych instytucjach, w związku z ubieganiem się o zatrudnienie, ale także ich stosowanie jest dopuszczone w procesie karnym. W Polsce obecnie padają postulaty, aby badania poligraficzne były stosowane również w oddziaływaniach terapeutycznych i resocjalizacyjnych.