Eutanazja a dobro i godność człowieka. Problem eutanazji w perspektywie historycznej - Pajor, Sonia (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2018)
W artykule przedstawiono problem dobra i godności eutanazji w perspektywie historycznej. Z naliz tych wynika, że problem zrozumienia eutanazji zależny jest od zrozumienia istoty ludzkiej. Artykuł koncentruje się na zagadnieniu relacji między eutanazją a dobrem i godnością człowieka. Zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy eutanazji wykorzystują autonomię i godność ludzką jako argumenty uzasadniające ich postawy. Stąd stawiając problem eutanazji trzeba poruszyć kwestie dobra człowieka i jego godność. Okazuje się, że od tego, jak ktoś rozumie człowieka i jego godność zależy sposób, w jaki traktuje się go w teorii i praktyce. Eutanazja w większości krajów jest zabroniona. Można jednak, jak wskazują na to badania opinii publicznej, dostrzec tendencję do poszerzania dopuszczalności prawnej eutanazji.