Poszukiwanie odpowiedzi na pytanie: skąd bierze się zło? - Taras, Paweł (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2018)
W wieku XX pojawiły się dwa systemy totalitarne: nazizm i komunizm, które pochłonęły wiele milionów ofiar. H. Arendt i Z. Bauman szukali odpowiedzi na pytania, jak mogło dojść do tak wielkiego okrucieństwa, jakie przyniosła II wojna światowa. Zarówno Arendt jak i Bauman pytali skąd bierze się zło, zastanawiali się jakie mechanizmy muszą zaistnieć, aby człowiek był zdolny do dokonywania najcięższych zbrodni. Arendt, twierdziła, że zło bierze się z braku myślenia. Bauman wiązał powstawanie zła z rozwojem nowoczesnego zbiurokratyzowanego społeczeństwa poddawanego odpowiedniemu oddziaływaniu: autoryzacji przemocy, rutynizacji działań, odczłowieczeniu ofiar przemocy. Badania Arendt i Baumana nad pochodzeniem zła są ważne, bo jak oboje podnosili: nie ma żadnych przesłanek by twierdzić, że system totalitarny nie powtórzy się.