Czynniki warunkujące powodzenie małżeństwa - Orłowski, Grzegorz (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2018)
Więź małżeńska stanowi szczególną wartość dla małżeństwa, dla ich dzieci, a także dla całego społeczeństwa. Budowanie, rozwijanie i pogłębianie więzi to zadanie, które zaczyna się od ślubu i trwa przez całe wspólne życie małżonków. Skoro sukces małżeństwa wiąże się z właściwą komunikacją, troska o nią ma szczególne znaczenie i stanowi poważne zobowiązanie. Komunikacja jest bardzo ważna w życiu każdego człowieka. Stanowi ona jeden z głównych elementów wpływających na jakość relacji międzyludzkich. Można powiedzieć, że komunikacja jest bardzo ważnym czynnikiem determinującym relacje z innymi ludźmi i rozwój osobisty. Właściwa komunikacja buduje relacje, uwzględniając wzajemne potrzeby i pragnienia. Dobre relacje małżeńskie zależą od komunikacji, także dotyczącej codziennego życia, od ekspresji uczuć, wyrażania opinii, ocen i oczekiwań. Właściwe porozumiewanie się wymaga zdolności, które pozwalają na dobrą, asertywną komunikację w danej sytuacji.