Możliwość postępowania dietetycznego w niepłodności - Maksym, Aleksandra; Rabijewski, Michał; Czerwonogrodzka-Senczyna, Aneta; Maksym, Radosław (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2018)
Narastająca epidemia niepłodności staje się poważnym problemem cywilizacyjnym. Brak możliwości posiadania potomstwa ma negatywny wpływ zarówno na osoby bezpośrednio tym dotknięte, jak i społeczeństwo. Leczenie cechuje się wysokimi kosztami, możliwymi powikłaniami i niską skutecznością. Złożone przyczyny niepłodności, jak i ich udowodniony związek z dietą oraz stylem życia cywilizacji zachodniej skłaniają do wielodyscyplinarnego postępowania terapeutycznego, w tym interwencji dietetycznej. Biorąc pod uwagę skalę problemu, zmiana stylu życia i diety może mieć decydujące znaczenie dla sukcesu prokreacyjnego wielu par. Opracowanie opartych na dowodach strategii profilaktycznych i leczniczych może również pomóc ograniczyć problem niepłodności w przyszłości.