Biologia szyjki macicy. Aspekty biofizyczne i biochemiczne Przegląd ogólny - Menárguez, Micaelá; Odeblad, Erik; Temprano, Helvia (Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio, 2018)
Śluz szyjkowy to lepki płyn wytwarzany przez gruczoły (krypty) szyjki macicy, który odgrywa zasadniczą rolę w selekcji, transporcie i kapacytacji plemników. Istota śluzu szyjkowego jest morfologicznie heterogeniczna. Na podstawie badań spod mikroskopu elektronowego wyróżniono cztery różne typy śluzu szyjkowego L, S, P i G a jego ilość i proporcje zmieniają się w zależności od faz cyklu miesiączkowego kobiety. Każdy z 4 typów śluzu szyjkowego jest wytwarzany na różnych poziomach krypt rozsianych w świetle kanału szyjki i charakteryzuje się odmiennym typem krystalizacji oraz unikalną ultrastrukturą, prawdopodobnie związaną z układem sieci glikoproteinowej. Zaskakującą obserwacją wynikającą z badań nad śluzem szyjkowym jest ta, jak dużą troską otacza Natura proces selekcji i filtracji plemników podczas gdy ich koncentracja może sięgać ok. 40-50 milionów w każdym wytrysku . W drodze do wyłonienia „lidera” wśród tak wielu plemników podlegają one licznym testom i sprawdzianom, których uwieńczeniem jest poczęcie nowego życia.